Discurs de presa de possessió com a alcaldessa de Sant Boi

Bon dia a tothom, regidors, regidores, ciutadans, ciutadanes, representants d’entitats, associacions, organitzacions i institucions, amics i amigues, gràcies per ser aquí, per compartir aquest moment.

Per voler estar presents en un dels actes més solemnes i formals de la vida de qualsevol ciutat, de la vida de Sant Boi : la constitució del nostre consistori, format pel conjunt de dones i homes, que representaran a les santboianes i santboians durant els propers quatre anys. Aquest és sense dubte un acte de màxima importància, ple de força i de sentit democràtic. I no he trobat millors paraules per descriure el seu significat que les del meu estimat i tristament malaurat Pedro Zerolo: “No hay mejor construcción intelectual que la poesía y las constituciones. La poesía nos ayuda a querernos, a entendernos…Las constituciones generan un espacio de respeto y dignidad.” I això és el que estem fent avui aquí: constituint el consistori de la ciutat, el que ha de ser i el que ha de simbolitzar: un espai de legitimitat democràtica que ha de basar-se en els valors fonamentals, del respecte i la dignitat. I ho fem davant de totes i tots vosaltres que sou, sense cap dubte, l’exemple més clar de la vitalitat social i comunitària de la nostra ciutat. Ara tot just fa poc més d’un any, en aquesta mateixa sala, vaig assumir la responsabilitat de ser l’alcaldessa de Sant Boi, la ciutat que compartim i que segur ens estimem. I ho feia amb orgull, convicció, il·lusió i alhora amb sentit de la responsabilitat i amb un absolut respecte a la ciutadania. A partir de aquel momento he tenido un año de trabajo, de esfuerzo, de diálogo, de compromiso y de una intensa relación con la ciudadanía. He tenido la oportunidad de hacer la política próxima en la que creo, que me ha permitido conocer las demandes, las reivindicaciones y las necesidades reales de la gente. Una intensa relación que me ha ayudado a mejorar como política, pero sobre todo como persona y como ciudadana y a amar todavía más mi ciudad, a conocerla mejor, a saber de sus secretos, su energía y su inmenso potencial.

A més, vull expressar-vos un sentiment de profund i sincer agraïment. Em sento profundament agraïda a tots i totes vosaltres per la vostra acollida, pel vostre suport, pels moltíssims aprenentatges que he rebut dia a dia de totes i tots vosaltres. M’he sentit estimada i respectada. Mai estaré prou agraïda. De tot cor, gràcies. I Avui em presento un altre cop davant de vosaltres amb la mateixa emoció i il·lusió, amb el mateix sentiment de responsabilitat, però també amb l’orgull de la feina feta, que ha estat molta, i ara també amb una idea clara i amb les forces renovades per encarar tot el que queda per fer. El passat 24 de maig, els santboians i les santboianes vàrem tenir l’oportunitat de decidir el futur de Sant Boi. 33.584 ciutadans i ciutadanes van expressar la seva opinió i van dipositar la seva confiança en alguna de les candidatures que es presentaven en aquestes eleccions, una àmplia participació que superava clarament a la del 2011.

Més enllà dels resultats, com a ciutadana em sento enormement orgullosa de la mostra de participació cívica, i de l’exemple de respecte i tolerància que hem donat com a comunitat. Crec que ens hem de felicitar per l’increment de la participació en aquestes eleccions. La política és un instrument real de transformació i millora social, és garantia d’equitat i cohesió a les nostres ciutats. Per això, en aquest context de greu desafecció ciutadana envers les institucions públiques i tot allò que té a veure amb la política, i davant d’una cultura que defensa l’individualisme per sobre del valor de la comunitat i del bé comú, aquest increment de participació cobra major significat i ha de ser un important aval per al futur consistori i per al govern municipal, que comptarà amb una major legitimitat.

Per altra banda, el resultat de les eleccions ens ofereix un consistori amb una major presència de forces polítiques, i per tant, serà un reflex de la pluralitat i diversitat de la nostra societat. Vull felicitar a tots els partits que heu obtingut representació. Us desitjo tota la sort i us ofereixo el meu suport per tal que pugueu complir fidelment el vostre paper de representants de la ciutadania de Sant Boi. Vull donar especialment la benvinguda als regidors i regidores que us incorporeu per primera vegada a aquest plenari, que heu decidit donar un pas endavant per treballar per la comunitat, que en un moment d’extraordinària dificultat heu decidit comprometre-us per Sant Boi. Us ho agraeixo en nom de la ciutat. I en un moment com aquest vull també reconèixer aquells companys i companyes dels diferents grups polítics que deixen tot just avui les seves responsabilitats com a regidors i regidores.

Permeteu-me que m’adreci especialment a les persones amb les que he fet equip: Montse, Celso, Pepi, Luis, Miguel Ángel…i especialment el Jaume, que em va facilitar i acompanyar en el relleu a l’alcaldia. I ara s’inicia una nova etapa de la història democràtica de Sant Boi. S’obre un nou temps, en el que el diàleg i la voluntat de consens seran imprescindibles. Els reptes de Sant Boi són col·lectius, i per tant vull parlar des del primer moment de ma estesa i de pacte i estic oberta a teixir aliances amb tots els que vulguin construir ciutat des dels valors de progrés i del respecte a la convivència i a la diversitat. Per altra banda, la ciutadania s’ha expressat i ha deixat clara quina és la voluntat popular. I la voluntat popular ha estat la de mantenir el suport majoritari en el projecte de govern que encapçalo. Em sento profundament agraïda als milers i milers de santboians i santboianes que han volgut dipositar en nosaltres la seva confiança.

Quan fa uns mesos vaig presentar-me com a candidata en aquesta mateixa sala em vaig definir com a dona, feminista, socialista…i enamorada de la meva ciutat. Vaig compartir amb vosaltres els meus principis i les meves conviccions, que no pararé de reiterar i defensar: la llibertat, la justícia social, la lluita contra les desigualtats i les discriminacions de qualsevol mena, estant sempre al costat de les persones que més pateixen, defensant els seus drets i la seva dignitat. Son mis valores y los defiendo con orgullo. Son los valores con los que he crecido como persona, con los que entré en política, con los que llegué hace un año a la alcaldía, y son los que quiero que me acompañen siempre. En coherencia con lo que soy y con lo que siento. Es así como entiendo la política y el trabajo de una servidora pública. Para mí consiste en algo muy sencillo: decir lo que pienso y hacer lo que digo. Amb aquest sentit de la coherència he volgut complir un a un els meus compromisos. I crec que és aquesta coherència la que ha pogut fer que molts santboians i santboianes creguin que puc continuar treballant per Sant Boi, encapçalant el govern municipal.

Em vaig presentar a aquestes eleccions amb un compromís ferm i clar: Vull ser la vostra veu. Ara, davant de totes i tots vosaltres i de manera solemne, vull expressar que és per a mi un honor acceptar la responsabilitat que m’heu encomanat com Alcaldessa de Sant Boi. I amb la mateixa fermesa i la mateixa convicció us dic: serè la vostra veu. Perquè, us repeteixo un cop més: l’alcaldia no és un fi. És un instrument per continuar servint la meva ciutat. No vull l’alcaldia per a mi. Vull l’alcaldia per a vosaltres. L’alcaldia és vostra. No ho dubteu. Continuaré treballant per Sant Boi. Però no ho faré sola. Compto amb un equip preparat, valent i compromès, que comparteix amb mi l’estima per la ciutat i profundes conviccions progressistes.

Compto així mateix amb la complicitat d’una força política que ha format part en els darrers anys del govern municipal i ha volgut continuar treballant colze a colze. Agraeixo personalment el suport i la corresponsabilitat dels companys i companyes d’ICV EUiA-MES, amb qui ens uneix anys d’esforços i somnis compartits i amb qui ens espera una llarga feina per a continuar transformant i millorant la ciutat amb polítiques d’esquerres i progressistes. Assumeixo la responsabilitat de ser l’alcaldessa amb la certesa de que ho faig ben acompanyada i que hem sabut conformar un equip de govern fort, plural i compromès amb Sant Boi. A l’alçada dels reptes que tenim per endavant i d’allò que esperen els santboians i les santboianes de nosaltres. Vull davant vostre dir els seus noms perquè són el meu, el vostre equip de govern: Carcelén, Salut, Laura, Tamayo, Javi, Maria Antonia, Marc, Elena, José Manuel, Josep, Alba, Dani i Ció. Em sento orgullosa de totes i tots vosaltres, orgullosa de compartir amb vosaltres la responsabilitat que ens ha estat encomanada. Ens queda un llarg camí per recórrer i molta feina a fer. Però tenim clares quins han de ser les línies mestres que orientaran la nostra acció de govern a partir de demà mateix. Sabem el que volem fer, perquè ens ho heu dit vosaltres. La nostra experiència i la nostra acció de proximitat real a la ciutadania ens ha permès conèixer de la vostra mà què és el que necessita Sant Boi i quins són els reptes i les oportunitats que hem d’afrontar en el futur.

Mantindrem els nostres compromisos i aquelles prioritats que han marcat aquests darrers anys de govern, perquè continuen essent vigents en l’actual context econòmic i social. El compromís per un Sant Boi més viu i ple d’oportunitats, on el territori estigui pensat per a les persones, i les persones puguin desenvolupar-se amb major igualtat, llibertat i dignitat. Una gran prioritat serà sense dubte l’ocupació. A Sant Boi hi ha en aquests moments 7.000 ciutadans i ciutadanes que cerquen feina. L’ajuntament no pot donar resposta en solitari a aquest gran repte. Necessitem de la concertació, la corresponsabilitat i l’acord social amb els agents econòmics i socials per a generar ocupació a la ciutat. Però no qualsevol ocupació.

Vull per a Sant Boi un desenvolupament econòmic que sigui compatible amb la justícia social. I això significa lluitar per una ocupació digna i de qualitat. Per això continuarem treballant i desenvolupant noves polítiques actives d’ocupació, especialment pensades per a aquelles persones que tenen més dificultats per accedir al mercat de treball. Especial menció mereix el nostre jovent. Posarem en marxa un Pla de Primera Oportunitat per què els i les joves puguin iniciar-se en la seva experiència laboral. Continuarà essent una prioritat per a nosaltres atendre les situacions de necessitat social que la crisi ha provocat en moltes famílies santboianes.  Per això, seguirem estant al costat de les persones més vulnerables i garantint la cobertura de les necessitats bàsiques, especialment dels infants. Perquè volem una ciutat inclusiva i cohesionada, on ningú quedi enrere. Una ciutat on els drets fonamentals al treball i a l’habitatge digne, i la lluita contra la pobresa energètica, siguin una realitat. Perquè vull un Sant Boi on tothom tingui les mateixes oportunitats, siguin quines siguin les seves condicions d’origen, sexe, edat, territori o les seves capacitats. Un Sant Boi on tothom tingui accés als serveis públics de qualitat, que son la concreció dels drets fonamentals de ciutadania. Un Sant Boi on el dret a la diferència no es tradueixi en diferència de dret. I un Sant Boi en el, reforçant i reconeixent el treball diari de les entitats i de la ciutadania que voluntàriament ajuda les altres persones, puguem viure i conviure amb cohesió, llibertat i dignitat.

Vull fer un especial esment a tot el teixit associatiu per la seva feina per fer un Sant Boi millor. L’altre gran repte és l’espai públic. Perquè les ciutats tenen una dimensió física que condiciona en bona part el futur de les persones. I jo vull una ciutat on l’espai públic estigui al servei de les persones, un espai públic que sigui accessible, sostenible, segur, que afavoreixi la convivència, que generi oportunitats de creixement personal i col·lectiu i sentiment de pertinença. Un espai públic percebut com a bé comú des de la corresponsabilitat ciutadana. Vull un espai públic pel qual ens puguem sentir orgullosos i orgulloses de viure a Sant Boi. Em comprometo a multiplicar els esforços per tenir la ciutat més neta i cuidada. Tot això redundarà sense dubte en la millora de la qualitat de vida a la nostra ciutat. Però necessitem que els carrers s’omplin també de vida i d’activitat. Necessitem consolidar un comerç de proximitat viu, fort i dinàmic. Per això, desplegarem el Pla de Comerç 2020. Aquest serà un dels compromisos d’aquest mandat. Perquè el comerç és un dels sectors econòmics que creen més llocs de treball a Sant Boi i volem que continuï generant valor econòmic i social a la ciutat. I millorarem els nostres polígons industrials. Uns polígons industrials moderns, vius i competitius són també el futur de Sant Boi. Volem una ciutat capaç de retenir l’activitat empresarial que tenim i acollir noves empreses. I plegats, empreses, comerços i administració, puguem treballar de la mà per establir una economia productiva, no una economia especulativa, que generi llocs de treball dignes.

Vull un Sant Boi que posi en valor la seva identitat i els seus actius de sempre: el parc agrari com a espai d’activitat econòmica a més del seu valor ambiental, el seu patrimoni cultural i històric, el nostre entorn natural i l’aposta per la salut mental,… Però alhora un Sant Boi que aposta per la innovació, pels nous models econòmics basats en la col·laboració, el cooperativisme, l’emprenedoria i l’economia social, que desenvolupa el seu talent i fa de la formació una font d’oportunitats. Penso sobretot en els i les joves. Cal destacar també l’aposta pel nostre territori, el nostre entorn natural, que ens singularitza i s’ha convertit més que mai en un actiu. Volem una ciutat on la sostenibilitat, la defensa del medi ambient, l’eficiència energètica, i el turisme basat en el patrimoni natural com a motor econòmic, es consolidin i continuïn essent un dels reptes de futur de la nostra ciutat.

I perquè aquest Sant Boi més viu i amb més oportunitats sigui possible, necessitem un ajuntament i un govern basats en els valors de l’exemplaritat, la proximitat, transparència i la qualitat democràtica. En aquest sentit, crec en la política a peu de carrer, que mira als ulls, que dóna la mà, que escolta, que dóna resposta i busca solucions construïdes col·lectivament. Per això continuaré amb l’Alcaldia als barris, perquè és als barris on transcorre la vida de les ciutats. I és en el contacte directe amb la ciutadania com es poden abordar de manera real els nostres reptes i necessitats col·lectives. Crec en una relació amb la ciutadania basada en la complicitat i la corresponsabilitat. Amb el reconeixement de l’activisme social amb voluntat de transformació positiva. Per això continuarem treballant per una comunicació propera, útil i innovadora, amb tots els mitjans disponibles i dissenyant de nous. Així com impulsant noves formes de relació i participació de la ciutadania. Continuaré treballant en definitiva per què les ciutadanes i ciutadans de Sant Boi percebin el bé públic com a bé comú, i per fer-ho és fonamental l’exemplaritat des del govern i l’administració pública. I aquest també continuarà sent el meu compromís: serè i exigiré exemplaritat al meu equip, a tots i cadascun dels membres que conformen l’ajuntament i les empreses municipals, per reforçar els vincles i la confiança entre la societat i l’administració.

Però vull destacar especialment avui aquí el nostre compromís prioritari per l’educació i la cultura. Sense educació i cultura no hi ha futur. Són veritables motors que ens converteixen en ciutadans i ciutadanes lliures i ens ofereixen millors condicions i oportunitats per desenvolupar-nos com a persones i com a comunitat. Per acabar, tot això ho vull fer comptant amb tothom, amb les regidores i regidors, també amb tots els treballadors i treballadores municipals, amb les entitats, amb la ciutadania activa i responsable,…amb tots i totes vosaltres… No em cansaré de repetirho: per sobre de tot crec en la força de les persones. Vull que el meu equip sigui la ciutat de Sant Boi perquè tenim un objectiu comú: un Sant Boi millor. I per acabar, permeteu-me que us digui que avui em sento immensament feliç i il·lusionada, i que comparteixi amb totes i tots vosaltres un somni i un desig: la voluntat de continuar treballant per Sant Boi, la ciutat que ens uneix i ens vincula i en la que transcorre la nostra vida i la de les nostres famílies. Sant Boi és el nostre passat, la nostra història individual i col·lectiva, és el nostre present, el nostre dia a dia, però sobretot ha de ser el nostre futur. L’horitzó dels nostres fills i filles. I treballaré perquè així sigui. Com diu la Christa Wolf: “el futur no existeix. Es construeix.” Us proposo un repte. Construïm-lo junts. Agraeixo novament la vostra presència avui aquí. I espero que continueu acompanyant-me en aquest projecte. Moltes gràcies a totes i tots. S’aixeca la sessió.

Can Massallera, 13 de juny de 2015