Entrades

Les persones, present i futur de Sant Boi

Fa pocs dies vam celebrar el Dia Mundial de la Gent Gran, una efemèride que enguany tindrà a Sant Boi una feliç continuació quan el pròxim 22 d’octubre obri les portes el nou Casal de la Gent Gran de Ciutat Cooperativa-Molí Nou. Una inauguració que ens omple de satisfacció i que posa de manifest l’aposta municipal per millorar les condicions de vida de les nostres persones grans.

La posada en marxa d’aquest nou equipament s’inscriu dins de la nostra estratègia de ciutat saludable, la d’un municipi que situa la capacitació i l’autonomia de les persones al llarg de tot el cicle de vida en el centre de les seves polítiques. És aquesta estratègia la que també inspira actuacions com el re- centment aprovat Pla de Xoc d’Adolescència, adreçat a un dels col·lectius que, juntament amb el de la gent gran, s’ha vist més afectat per la pandèmia. A Sant Boi estem convençuts que el futur de les ciutats passa per oferir recursos que contribueixin al benestar i la resiliència de les persones.

Posar les bases d’aquest futur significa també afa- vorir la millora de la qualificació professional de joves i adults. Acompanyar-los en un context laboral en con- tínua evolució és l’objectiu de diversos serveis municipals, com la pionera Oficina d’Atenció a l’Empresa i el Comerç (OAE) o el servei gratuït d’assessorament jurídic en temes laborals, als quals s’afegeixen ara diferents programes de millora de les competències professionals en col·laboració amb altres administracions, com l’Aula Mentor (Sant Boi és un dels tres únics municipis a Catalunya que acullen aquests cursos), el programa MIXT, adreçat sobretot a persones afectades per un ERTO, i el programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT), orientat a la transició digital.

Incidir en totes les etapes vitals mitjançant la capa- citació i l’empoderament és el nostre compromís, el segell d’una ciutat on les persones són el seu present i el seu futur.

Energies renovades

Amb l’arribada del mes de setembre, reprenem el ritme habitual de la vida a la ciutat. Més d’11.ooo infants i adolescents iniciaran a Sant Boi d’aquí a uns dies un nou curs escolar. Serà una tornada a les aules encara afectada per la pandèmia, tot i que és una molt bona notícia que els nois i les noies a partir dels 12 anys ja es puguin vacunar.

També és una satisfacció per a mi poder anunciar-vos que al mes d’octubre començarem a reobrir els casals de la gent gran, un punt de referència inqüestionable per a l’activitat i la vitalitat de la nostra gent gran.

Sens dubte vivim encara un temps estrany. La necessitat de no abaixar els braços davant el virus conviu amb la sensació que, de mica en mica, estem fent passes cap a una normalitat plena. Tant de bo sigui així.

Volem, però, que aquesta normalitat es consolidi i suposi una millora del benestar dels santboians i santboianes. Aquest ha estat i és el nostre propòsit com a govern municipal. I això significa seguir donant suport a la reactivació econòmica de la ciutat i vetllar per la cura de la població més vulnerable i la igualtat d’oportunitats. I significa també seguir transformant els espais públics i desenvolupar l’agenda de la sostenibilitat.

Amb les energies i la il·lusió renovades després del parèntesi estiuenc, aquest propòsit ens continuarà guiant en els mesos vinents, que seran d’intensa activitat. La millora del nostre espai públic continuarà aquesta tardor amb la remodelació dels carrers Sant Pere I Joan Martí. Mentrestant, la ciutat donarà noves mostres de la seva vitalitat i podrem gaudir del Festival Altaveu (ja a les portes!) i dels esdeveniments que la UE Santboiana organitza amb motiu del Centenari. I al desembre, si les circumstàncies ho permeten, celebrarem el 75è aniversari de la Fira de la Puríssima…

És aquest un petit repàs a les fites que ens esperen pròximament, una mostra més d’aquest esforç compartit entre ciutadania i govern local que ens permetrà avançar en un model de ciutat saludable, respectuosa amb el medi ambient i que assumeix la justícia social com a principi irrenunciable.

Reinventar junts Sant Boi

Com segurament sabeu, a Sant Boi estem immersos en la construcció de la nostra estratègia de ciutat. Quin Sant Boi volem per als pròxims quinze anys? Aquesta és la pregunta. La resposta és que volem que se’ns identifiqui com una ciutat metropolitana saludable i sostenible.
Dimarts passat vaig tenir oportunitat de parlar sobre aquest tema al Fòrum empresarial. Hi havia moltes persones del nostre teixit econòmic i de les entitats ciutadanes. Els vaig emplaçar a treballar al costat de l’Ajuntament pel futur de Sant Boi. A construir junts aquesta estratègia.
Tal com ens va explicar Miquel Rodríguez, de l’escola de negocis IESE, el futur és de les ciutats. Però si volem crèixer i fer-ho de manera equilibrada, hem de posar les persones sempre en el centre de la nostra mirada. I sumar els esforços de les empreses i els col·lectius que generen riquesa i valors al territori amb la seva feina diària.
Sant Boi ja respira un altre aire. Sant Boi s’està reinventant. Però des de l’Ajuntament no podem ni volem fer sols aquest camí. Necessitem de la complicitat i la col·laboració de tothom. Comptem amb tots vosaltres per sumar les màximes energies i aliances. Per poder aprofitar les nostres singularitats i construir un futur il·lusionant. Per reinventar junts Sant Boi.

Galeria de fotos

El premi és vostre!

El diumenge 18 de febrer farem una festa per celebrar que som la ciutat més sostenible de l’Estat.

La places de Catalunya i de l’Ajuntament s’ompliran d’activitats per demostrar que tenim molts bons motius per estar contents.

Estic orgullosa del compromís global que la ciutat té amb la sostenibilitat des de fa molts anys.

Perquè aquest és un premi per a les entitats, per als agents econòmics i socials i per totes les persones que, amb el vostre comportament responsable, ens ajudeu dia a dia a treballar per una ciutat més sostenible.

Encara tenim molt camí per fer, però a Sant Boi ja respirem un altre aire.

Us espero diumenge per gaudir plegats d’aquest reconeixement. El premi és vostre!

Nota de premsa

El Premi a la Ciutat més Sostenible, protagonista als mitjans

Molts mitjans de comunicació han recollit aquests dies la notícia del Premio a la Ciudad más Sostenible guanyat per Sant Boi.
El jurat d’aquests prestigiosos guardons estatals ha reconegut el conjunt de les nostres polítiques de sostenibilitat.
Sant Boi és notícia.

La Vanguardia

El Periódico

Sant Boi Diari

El Llobregat

El Far

ETV

La Premsa del Baix

Elbaix.cat

Sant Boi, la Ciutat més Sostenible

La setmana passada vaig tenir el gran orgull de rebre, en nom de Sant Boi, el premi estatal a la Ciutat més Sostenible. És un nou reconeixement, molt important, a la nostra aposta estratègica per esdevenir una ciutat metropolitana sostenible i saludable.
Vull compartir aquí amb tots i totes vosaltres el contingut de la meva intervenció en l’acte de lliurament dels guardons, que va tenir lloc a l’auditori del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, a Madrid.

Bona tarda,

Excel·lentíssima ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient
Sra. secretària d’Estat de Medi Ambient
Presidenta de la Fundació Fòrum Ambiental
Conseller delegat d’Ecoembes
Alcaldesses, alcaldes
Regidors, regidores
Senyores i senyors,

En primer lloc, m’agradaria agrair el privilegi i la gran responsabilitat que suposa representar, amb aquestes paraules, el conjunt de municipis premiats en les diferents categories d’aquesta quinzena edició dels premis “Ciutat Sostenible”.

Gràcies a la Fundació Fòrum Ambiental, amb la col·laboració i suport d’Ecoembes i del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, per aquesta iniciativa que ve a reconèixer l’extraordinari esforç i la qualitat del conjunt d’accions innovadores que s’estan desenvolupant des de l’esfera local a favor de la defensa del medi ambient i la sostenibilitat al nostre país.

Avui ens trobem aquí ciutats molt diferents, però a les quals ens uneix un mateix compromís: incorporar la sostenibilitat com a variable determinant en la gestió d’aspectes estratègics com la reducció de residus, el cicle integral de l’aigua, la mobilitat i la lluita contra el canvi climàtic, l’eficiència i l’estalvi energètic, l’educació ambiental i la qualitat de l’aire. I així ho recullen aquests premis.

En aquest context no hi ha cap dubte, en la meva opinió, que hi ha tres elements que marcaran el futur pròxim.

– Que les ciutats només poden plantejar-se desenvolupaments urbans íntegrament sostenibles que suposa que tindran present de forma sistemàtica la variable de sostenibilitat en el global de les polítiques públiques i en les decisions que determinaran la seva configuració.

– Que els municipis lideraran iniciatives col·lectives, construïdes des de la participació i la complicitat de la ciutadania i la col·laboració dels agents econòmics i socials en cada territori.

– I que el nou horitzó per al progrés es una economia verda, justa, inclusiva i eficient que freni la destrucció del planeta i creï un sector generador d’activitat econòmica i treball digne.

Per això vull destacar novament la importància i la transcendència d’aquests premis que ens ajuden a seguir avançant cap a una societat en la qual sigui compatible el desenvolupament econòmic amb la defensa del medi ambient i la lluita contra en canvi climàtic, una societat amb ciutadans i ciutadanes conscients i compromesos, en ciutats respectuoses amb els seus entorns naturals i amb espais públics de millor qualitat i salut ambiental.

Uns premis que reconeixen el paper dels pobles i les ciutats i dels governs locals, fonamentals per la seva capacitat i voluntat per actuar combinant la proximitat amb la visió estratègica global de generar sinergies de cooperació públicoprivada eficaces, eficients, efectives i, sobretot, sostenibles.

Permeteu-me ara que, abans de finalitzar, faci esment al municipi que represento, Sant Boi de Llobregat. És la segona vegada que rep el premi a la ciutat més sostenible i per això per a mi suposa un orgull recollir aquest reconeixement a l’esforç i a l’aposta històrica de Sant Boi per esdevenir una ciutat metropolitana, innovadora, sostenible i saludable; que defensa el seu entorn agrícola, forestal i fluvial, pel seu valor ambiental, paisatgístic i també com a motor econòmic real. Vull reconèixer explícitament els equips polítics i tècnics que han liderat aquest procés fins avui.

Acabo dient que des de Sant Boi, i estic convençuda que des de la resta de ciutats que avui som aquí, seguirem treballant en benefici de la sostenibilitat i el medi ambient en les nostres ciutats i des de les nostres ciutats per al planeta.”

La Fira, aparador d’una ciutat saludable i sostenible

Ja està tot a punt per donar la benvinguda a la 71a Fira de la Puríssima, un dels referents més clars de la nostra identitat com a ciutat.

La Fira esdevé cada any un aparador de primera magnitud de la vida social, cultural i econòmica de Sant Boi.

Els seus orígens pagesos i la capacitat que ha tingut per adaptar-se als canvis de l’economia i de la societat fan que sigui especial i, sobretot, que estigui ben viva.

Enguany, des de l’estand municipal, volem mostrar l’aposta feta per la sostenibilitat i la salut, pel producte de proximitat i de km. 0 i per la promoció dels hàbits de vida saludables. Perquè creiem que aquests són els atributs que ens identifiquen a l’entorn metropolità.

Però, l’estratègia que hi ha al darrere d’aquesta aposta no és només de l’Ajuntament, va molt més lluny i ja ha començat a donar fruits: la instal·lació a Sant Boi de la seu mundial de la Gasol Foundation, el premi Cuiner de l’Any 2017 per al xef santboià Albert Mendiola o la promoció de la carxofa com a producte genuí del Parc Agrari del Baix Llobregat en són molt bons exemples.

En aquest context, hi ha un Sant Boi que es reinventa i que mira al futur. Desitjo que gaudiu de tot allò que la Fira ofereix i que ompliu els carrers de Sant Boi en aquests dies tan especials.

Bona Fira!

Reinventar Sant Boi

 

Escric aquest article plena d’optimisme. Sant Boi està d’enhorabona. No és un eslògan; és una realitat i ens l’hem de creure. A Sant Boi estan passant coses i podem mirar al futur amb il·lusió.

El govern municipal va iniciar fa uns mesos un procés de reflexió estratègica per imaginar com hauria de ser el Sant Boi del 2025. En una economia global, no volem renunciar a pensar des de la política local quin model volem per a la nostra ciutat.

I si alguna cosa caracteritza Sant Boi és el fet de ser una ciutat saludable i sostenible. Aquesta és la nostra singularitat, la nostra marca, la manera com ens estem mostrant al món per aprofitar les nostres singularitats històriques, allò que ens identifica, com a oportunitats de futur.

Aquesta estratègia comença a donar fruits. D’aquí el meu optimisme. Europa ens ha concedit una important subvenció que ens ajudarà a dur endavant molts projectes. I hi anem sumant complicitats. Amb empreses, amb entitats, amb ciutadans i ciutadanes que com nosaltres, creuen en Sant Boi. La Gasol Foundation, per exemple, ha instal·lat aquí la seu europea, des d’on col·laborarà amb l’Ajuntament en la lluita contra l’obesitat infantil. I fa només uns dies, un restaurador santboià, l’Albert Mendiola, va ser distingit com a Cuiner de l’Any per un projecte gastronòmic fonamentat, justament, en una cuina saludable i sostenible.

A Sant Boi, com deia al començament, estan passant coses i hem d’aprofitar aquest moment efervescent per posar les bases del nostre futur. Tenim un compromís amb la nostra ciutat. Sant Boi s’està reinventant i avança cap a nous escenaris, cap a un futur ple d’oportunitats.

Sant Boi, ciutat saludable i sostenible

 

L’esperit del treball del xef santboià Albert Mendiola, Cuiner de l’Any 2017, lliga amb l’aposta que hem fet a Sant Boi per afirmar la nostra identitat com a ciutat sostenible i saludable. En parlo en un article d’opinió a El Far, publicat pocs dies abans que aconseguís el guardó.