Entrades

La carxofa, al programa “Panorama Municipal” d’ETV

El dimarts 17 d’abril vaig participar en el programa Panorama Municipal d’ETV, acompanyada d’Albert Mendiola, xef santboià propietari del restaurant Marimorena i Cuiner de l’Any 2017.

Amb la periodista Magda Gómez hem parlat de la carxofa, el producte agrari que ens identifica com a ciutat i de l’aposta que hem fet des de l’Ajuntament per donar suport als productes de proximitat del nostre Parc Agrari.

Al programa surten declaracions de veïns i veïnes, del president de l’associació Sant Boi Degusta, Carlos González, del president de la Cooperativa Agrària Santboiana, Lluís Solanas, i de la presidenta de Som Bici, Tona Mangues.

Pagesos, restaurants i entitats s’impliquen per donar a conèixer el nostre producte estrella i la cuina de qualitat dels nostres establiments de restauració. Una gran tasca perquè la ciutat es consolidi com ciutat saludable i sostenible.

La bona salut de la cuina santboiana

Ens trobem en un moment efervescent de la cuina i la gastronomia santboianes. Un excel·lent grup de professionals, apassionats per la seva feina, treballen de valent per oferir plats ben elaborats amb productes de qualitat i de proximitat.

Sense cap dubte, grà- cies al seu esforç, han aconseguit que el seu sigui un sector en creixement. La darrera edició de la Carxofada, que vam celebrar al març, va ser un clar exemple de la bona situació en què ens trobem. La carxofa és tot un símbol de la nostra identitat, el producte estrella del nostre Parc Agrari i un ingredient magnífic per nodrir una gastronomia d’alt nivell, saludable i de kmO, tant tradicional i de tota la vida com moderna i innovadora.

Tots aquests elements ajuden a reforçar la nostra estratègia de ciutat i aporten a Sant Boi un atractiu turístic que hem de continuar potenciant.

Volem seguir donant a conèixer les nostres singularitats al mateix temps que avancem cap a una ciutat cada vegada més saludable i sostenible. Tenim un compromís amb la salut, l’alimentació sana i els hàbits saludables.

Per això defensem el producte fresc que elabora la nostra pagesia, que es pot adquirir als nostres mercats municipals i que podem gaudir als nostres establiments de restauració.

Seguim així, pas a pas i sense aturar-nos, treballant per un Sant Boi on ja es respira un altre aire. Des d’aquí vull dir-vos que ens hem de felicitar perquè tenim una gastronomia amb molt bona salut fruit del seu compromís amb l’alimentació saludable. Com a alcaldessa, n’estic molt orgullosa.

Reinventar junts Sant Boi

Com segurament sabeu, a Sant Boi estem immersos en la construcció de la nostra estratègia de ciutat. Quin Sant Boi volem per als pròxims quinze anys? Aquesta és la pregunta. La resposta és que volem que se’ns identifiqui com una ciutat metropolitana saludable i sostenible.
Dimarts passat vaig tenir oportunitat de parlar sobre aquest tema al Fòrum empresarial. Hi havia moltes persones del nostre teixit econòmic i de les entitats ciutadanes. Els vaig emplaçar a treballar al costat de l’Ajuntament pel futur de Sant Boi. A construir junts aquesta estratègia.
Tal com ens va explicar Miquel Rodríguez, de l’escola de negocis IESE, el futur és de les ciutats. Però si volem crèixer i fer-ho de manera equilibrada, hem de posar les persones sempre en el centre de la nostra mirada. I sumar els esforços de les empreses i els col·lectius que generen riquesa i valors al territori amb la seva feina diària.
Sant Boi ja respira un altre aire. Sant Boi s’està reinventant. Però des de l’Ajuntament no podem ni volem fer sols aquest camí. Necessitem de la complicitat i la col·laboració de tothom. Comptem amb tots vosaltres per sumar les màximes energies i aliances. Per poder aprofitar les nostres singularitats i construir un futur il·lusionant. Per reinventar junts Sant Boi.

Galeria de fotos

El premi és vostre!

El diumenge 18 de febrer farem una festa per celebrar que som la ciutat més sostenible de l’Estat.

La places de Catalunya i de l’Ajuntament s’ompliran d’activitats per demostrar que tenim molts bons motius per estar contents.

Estic orgullosa del compromís global que la ciutat té amb la sostenibilitat des de fa molts anys.

Perquè aquest és un premi per a les entitats, per als agents econòmics i socials i per totes les persones que, amb el vostre comportament responsable, ens ajudeu dia a dia a treballar per una ciutat més sostenible.

Encara tenim molt camí per fer, però a Sant Boi ja respirem un altre aire.

Us espero diumenge per gaudir plegats d’aquest reconeixement. El premi és vostre!

Nota de premsa

El Premi a la Ciutat més Sostenible, protagonista als mitjans

Molts mitjans de comunicació han recollit aquests dies la notícia del Premio a la Ciudad más Sostenible guanyat per Sant Boi.
El jurat d’aquests prestigiosos guardons estatals ha reconegut el conjunt de les nostres polítiques de sostenibilitat.
Sant Boi és notícia.

La Vanguardia

El Periódico

Sant Boi Diari

El Llobregat

El Far

ETV

La Premsa del Baix

Elbaix.cat

Sant Boi, la Ciutat més Sostenible

La setmana passada vaig tenir el gran orgull de rebre, en nom de Sant Boi, el premi estatal a la Ciutat més Sostenible. És un nou reconeixement, molt important, a la nostra aposta estratègica per esdevenir una ciutat metropolitana sostenible i saludable.
Vull compartir aquí amb tots i totes vosaltres el contingut de la meva intervenció en l’acte de lliurament dels guardons, que va tenir lloc a l’auditori del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, a Madrid.

Bona tarda,

Excel·lentíssima ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient
Sra. secretària d’Estat de Medi Ambient
Presidenta de la Fundació Fòrum Ambiental
Conseller delegat d’Ecoembes
Alcaldesses, alcaldes
Regidors, regidores
Senyores i senyors,

En primer lloc, m’agradaria agrair el privilegi i la gran responsabilitat que suposa representar, amb aquestes paraules, el conjunt de municipis premiats en les diferents categories d’aquesta quinzena edició dels premis “Ciutat Sostenible”.

Gràcies a la Fundació Fòrum Ambiental, amb la col·laboració i suport d’Ecoembes i del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, per aquesta iniciativa que ve a reconèixer l’extraordinari esforç i la qualitat del conjunt d’accions innovadores que s’estan desenvolupant des de l’esfera local a favor de la defensa del medi ambient i la sostenibilitat al nostre país.

Avui ens trobem aquí ciutats molt diferents, però a les quals ens uneix un mateix compromís: incorporar la sostenibilitat com a variable determinant en la gestió d’aspectes estratègics com la reducció de residus, el cicle integral de l’aigua, la mobilitat i la lluita contra el canvi climàtic, l’eficiència i l’estalvi energètic, l’educació ambiental i la qualitat de l’aire. I així ho recullen aquests premis.

En aquest context no hi ha cap dubte, en la meva opinió, que hi ha tres elements que marcaran el futur pròxim.

– Que les ciutats només poden plantejar-se desenvolupaments urbans íntegrament sostenibles que suposa que tindran present de forma sistemàtica la variable de sostenibilitat en el global de les polítiques públiques i en les decisions que determinaran la seva configuració.

– Que els municipis lideraran iniciatives col·lectives, construïdes des de la participació i la complicitat de la ciutadania i la col·laboració dels agents econòmics i socials en cada territori.

– I que el nou horitzó per al progrés es una economia verda, justa, inclusiva i eficient que freni la destrucció del planeta i creï un sector generador d’activitat econòmica i treball digne.

Per això vull destacar novament la importància i la transcendència d’aquests premis que ens ajuden a seguir avançant cap a una societat en la qual sigui compatible el desenvolupament econòmic amb la defensa del medi ambient i la lluita contra en canvi climàtic, una societat amb ciutadans i ciutadanes conscients i compromesos, en ciutats respectuoses amb els seus entorns naturals i amb espais públics de millor qualitat i salut ambiental.

Uns premis que reconeixen el paper dels pobles i les ciutats i dels governs locals, fonamentals per la seva capacitat i voluntat per actuar combinant la proximitat amb la visió estratègica global de generar sinergies de cooperació públicoprivada eficaces, eficients, efectives i, sobretot, sostenibles.

Permeteu-me ara que, abans de finalitzar, faci esment al municipi que represento, Sant Boi de Llobregat. És la segona vegada que rep el premi a la ciutat més sostenible i per això per a mi suposa un orgull recollir aquest reconeixement a l’esforç i a l’aposta històrica de Sant Boi per esdevenir una ciutat metropolitana, innovadora, sostenible i saludable; que defensa el seu entorn agrícola, forestal i fluvial, pel seu valor ambiental, paisatgístic i també com a motor econòmic real. Vull reconèixer explícitament els equips polítics i tècnics que han liderat aquest procés fins avui.

Acabo dient que des de Sant Boi, i estic convençuda que des de la resta de ciutats que avui som aquí, seguirem treballant en benefici de la sostenibilitat i el medi ambient en les nostres ciutats i des de les nostres ciutats per al planeta.”

La Fira, aparador d’una ciutat saludable i sostenible

Ja està tot a punt per donar la benvinguda a la 71a Fira de la Puríssima, un dels referents més clars de la nostra identitat com a ciutat.

La Fira esdevé cada any un aparador de primera magnitud de la vida social, cultural i econòmica de Sant Boi.

Els seus orígens pagesos i la capacitat que ha tingut per adaptar-se als canvis de l’economia i de la societat fan que sigui especial i, sobretot, que estigui ben viva.

Enguany, des de l’estand municipal, volem mostrar l’aposta feta per la sostenibilitat i la salut, pel producte de proximitat i de km. 0 i per la promoció dels hàbits de vida saludables. Perquè creiem que aquests són els atributs que ens identifiquen a l’entorn metropolità.

Però, l’estratègia que hi ha al darrere d’aquesta aposta no és només de l’Ajuntament, va molt més lluny i ja ha començat a donar fruits: la instal·lació a Sant Boi de la seu mundial de la Gasol Foundation, el premi Cuiner de l’Any 2017 per al xef santboià Albert Mendiola o la promoció de la carxofa com a producte genuí del Parc Agrari del Baix Llobregat en són molt bons exemples.

En aquest context, hi ha un Sant Boi que es reinventa i que mira al futur. Desitjo que gaudiu de tot allò que la Fira ofereix i que ompliu els carrers de Sant Boi en aquests dies tan especials.

Bona Fira!

Reinventar Sant Boi

 

Escric aquest article plena d’optimisme. Sant Boi està d’enhorabona. No és un eslògan; és una realitat i ens l’hem de creure. A Sant Boi estan passant coses i podem mirar al futur amb il·lusió.

El govern municipal va iniciar fa uns mesos un procés de reflexió estratègica per imaginar com hauria de ser el Sant Boi del 2025. En una economia global, no volem renunciar a pensar des de la política local quin model volem per a la nostra ciutat.

I si alguna cosa caracteritza Sant Boi és el fet de ser una ciutat saludable i sostenible. Aquesta és la nostra singularitat, la nostra marca, la manera com ens estem mostrant al món per aprofitar les nostres singularitats històriques, allò que ens identifica, com a oportunitats de futur.

Aquesta estratègia comença a donar fruits. D’aquí el meu optimisme. Europa ens ha concedit una important subvenció que ens ajudarà a dur endavant molts projectes. I hi anem sumant complicitats. Amb empreses, amb entitats, amb ciutadans i ciutadanes que com nosaltres, creuen en Sant Boi. La Gasol Foundation, per exemple, ha instal·lat aquí la seu europea, des d’on col·laborarà amb l’Ajuntament en la lluita contra l’obesitat infantil. I fa només uns dies, un restaurador santboià, l’Albert Mendiola, va ser distingit com a Cuiner de l’Any per un projecte gastronòmic fonamentat, justament, en una cuina saludable i sostenible.

A Sant Boi, com deia al començament, estan passant coses i hem d’aprofitar aquest moment efervescent per posar les bases del nostre futur. Tenim un compromís amb la nostra ciutat. Sant Boi s’està reinventant i avança cap a nous escenaris, cap a un futur ple d’oportunitats.

Sant Boi, ciutat saludable i sostenible

 

L’esperit del treball del xef santboià Albert Mendiola, Cuiner de l’Any 2017, lliga amb l’aposta que hem fet a Sant Boi per afirmar la nostra identitat com a ciutat sostenible i saludable. En parlo en un article d’opinió a El Far, publicat pocs dies abans que aconseguís el guardó.

El Pla de Turisme, una peça important de la nostra estratègia de ciutat vinculada a la salut i el benestar