Sumar esforços contra les violències masclistes

La comarca del Baix Llobregat ha viscut un inici d’any 2020 molt dolorós. Dues dones i una nena han estat assassinades a Esplugues i a Sant Joan Despí. Van ser víctimes de la violència masclista, que en el mes de gener va truncar brutalment la vida de vuit dones al conjunt d’Espanya. Són xifres terribles. Tristes i intolerables.

La sensació de ràbia i d’impotència és potser més forta que mai, perquè aquestes morts ens toquen de molt a prop. Però no són casos aïllats. Malauradament, hi ha una llarga llista de dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles. Una llista que no deixa de créixer.

És evident que vivim un problema estructural. El nostre sistema de valors i de relacions de poder afavoreix situacions de desigualtat i de violència que moltes dones pateixen en el seu dia a dia i que sovint desemboquen en tragèdia. No ens hi podem resignar.

Necessitem més que mai continuar apostant sense excuses per les polítiques d’igualtat de gènere, per desplegar el marc legal existent al nostre país i per dotar de recursos els serveis de prevenció i abordatge de les violències contra les dones.

Necessitem fer visible dia rere dia el rebuig social del masclisme i denunciar totes les seves expressions. Hem de continuar aixecant la veu per dir ‘prou’ tantes vegades com calgui. Hem de trencar el silenci i cridar que volem ser lliures. Que no volem tenir por, ni culpabilitzar-nos. Que no farem ni un pas enrere. Que ens volem vives.

No podem acceptar més excuses. Com a representant d’una institució pública reclamo que les institucions, d’una vegada per totes, sumem esforços per actuar des del compromís global en un front comú per erradicar les violències masclistes. Perquè en ple segle XXI, el masclisme mata.